VG Autovakantie_header_1440x690

MET DE AUTO OP VAKANTIE IN EUROPA? HIER MOET JE OP LETTEN?

Uw Nederlandse rijbewijs is overal in Europa geldig en de meeste verkeersregels zijn hetzelfde. Toch is binnen Europa nog niet alles gelijkgetrokken. Dus waar moet u op letten als u met de auto op vakantie gaat in Europa? Wat moet er verplicht in de auto aanwezig zijn? En hoe zit het met milieuzones? Vakgarage heeft een aantal belangrijke zaken van acht populaire Europese vakantielanden en Groot-Brittanië voor u op een rij gezet.

Bekijk hier de regels per land

DE VAKGARAGE AUTOVAKANTIE CHECKLIST

Het is iedere vakantie weer een enorme klus, wat moet ik allemaal mee. Daarom heeft Vakgarage voor u een overzichtelijke checklist met welke items verplicht zijn per vakantieland. In de checklist ziet u per land een overzicht van wat verplicht is, maar er zijn natuurlijk ook items die overal verplicht zijn. Neem altijd uw rijbewijs, identiteitskaart, kentekenbewijs, autoverzekering en een groene kaart mee wanneer u met de auto op vakantie gaat. Het wordt vaak vergeten, maar een reservesleutel kan ook goed van pas komen.

TIPS VAN VAKGARAGE VOOR ZWARTE ZATERDAG

Binnenkort vertrekken we massaal naar het warme zuiden om te genieten van de welverdiende vakantie. Dit zorgt voor enorme drukte op de wegen. Kiest u ervoor om met de auto op vakantie te gaan? Dan is is een file vaak niet te vermijden. In de maanden juli en augustus ontstaan er op de Route du Soleil vaak lange files, voornamelijk op de zaterdagen. Maar dit gebeurt niet enkel in Frankrijk: ook in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland moet rekening worden gehouden met vertragingen door files.

 

 1. Let op uw route. Lange wachtrijen bij de tolpoorten zijn onvermijdelijk. Neem daarom thuis de tijd om een alternatieve route uit te stippelen. Rijd ook weer niet te ver om, anders is de tijdswinst minimaal. Gaat u toch langs de tolpoorten, koop dan een tolbadge. Hiermee kunt gemakkelijk doorrijden bij de poorten.
 2. Tanken. Niet alleen op de weg is het druk, ook op rustplaatsen en tankstations kan het enorm druk worden. Wilt u deze drukte vermijden? Kies er dan voor om in een dorp te tanken, het is hier vaak rustiger en de prijzen liggen vaak ook lager.
 3. Zorg voor een auto in topconditie. U wilt niet onderweg naar uw droombestemming met pech langs de weg staan. Zorg er daarom voor dat uw auto goed is onderhouden. Doe bijvoorbeeld de vakantiecheck om er zeker van te zijn dat u zorgeloos op vakantie kunt gaan. In bepaalde landen is specifieke auto-uitrusting verplicht. Neem daarom bovenstaande checklist goed door en controleer of alle verplichte items aanwezig zijn. Klik hier voor meer informatie over de vakantiecheck.
 4. Check voor vertrek. Check de ochtend voor vertrek in ieder geval de volgende punten:
  - of de olie op peil is
  - of de bandenspanning op orde is (ik wil graag mijn bandenspanning weten)
 5. Reis op een andere dag. Is het nodig op de betreffende zaterdag te gaan rijden? Of kunt u er ook voor kiezen om de reis te maken op de donderdag ervoor of de maandag erna? Dit scheelt enorm in de drukte die onderweg kunt tegenkomen.
 6. Vertrek later op de dag. Veel vakantiegangers kiezen ervoor om midden in de nacht te starten met de reis. In Nederland en België kunt u dan lekker doorrijden, echter rond Parijs begint de ellende en staat u een lange tijd in de file. Door later op de dag te vertrekken kunt u lekker achter de oplossende files aan rijden.

Mochten deze tips niet hebben geholpen en komt u helaas toch in de file terecht, geen zorgen! Met de volgende tips wordt ook de file een leuk onderdeel van uw reis.

 1. Zorg voor voldoende eten en drinken. Wanneer u in de file staat kan het eerstvolgende wegrestaurant ver in de toekomst liggen. Neem daarom voldoende lekkere versnaperingen mee om de honger te trotseren. Neem je ook je huisdier mee? Zorg er dan voor dat Fifi of Smokey ook genoeg te eten en te drinken krijgt. 
 2. Opgeladen tablets. Zeurende kinderen op de achterbank is voor niemand leuk. Zorg daarom voor leuke manieren om de achterbank te vermaken. Neem leuke spelletjes mee, geef ze om het uur een klein cadeautje en zorg voor opgeladen tablets waarop ze hun favoriete spelletje kunnen spelen of serie kijken. Kleurboeken doen het ook altijd goed op de achterbank.
 3. Entertainment. Maak van tevoren een leuke playlist met jullie favoriete liedjes en zing uit volle borst mee. U kunt natuurlijk ook kiezen voor de speciale playlisten van Vakgarage! Of download een aantal afleveringen van uw favoriete podcast. Zo vliegt de file voorbij.
 4. Nieuwe plannen. De vakantie moet nog beginnen, maar stiekem vast plannen maken voor een volgende vakantie is wanneer je stilstaat ook een uitstekende bezigheid.
 5. Aan het werk. Niet letterlijk, maar kijk eens in uw dashboardkastje: daar zullen vast nog wat oude snoeppapiertjes en bonnetjes liggen die ook weggegooid kunnen worden.

Luister hier de Vakgarage Playlist

PECHHULP IN HET BUITENLAND

De Vakgarage Pechhulp is voor u verkrijgbaar als u uw auto laat onderhouden door de Vakgarage. Wij onderhouden uw auto volgens de fabrieksvoorschriften en met behoud van de fabrieksgarantie. De Vakgarage Pechhulp is geldig in Nederland en 43 andere landen in Europa. U bent dus ook verzekerd van pechhulp in het buitenland.